Over Femke

 

Over mij

Opgegroeid in Pingjum dichtbij de Waddenzee, kreeg ik op mijn 7e mijn eerste pianolessen, later gevolgd door de saxofoon. Ik speelde in de plaatselijke fanfare en op verjaardagen begeleidde ik op de piano doorgaans Friese liedjes die werden gezongen. Zo ontstond de liefde voor het samen muziek maken.

Liefde voor de muziek

Aan de toenmalige Muziek Pedagogische Academie (later conservatorium) zette mijn liefde voor de muziek zich voort in de pianostudie docerend musicus. Tijdens die studie heb ik veel instrumentalisten en zangers begeleid.

Zingen, een uitdaging!

Als ik veel sprak en zong werd mijn stem gauw hees Daarom besloot ik zangles te nemen. Alhoewel het zingen eerst helemaal niet goed ging, was het vuurtje om te zingen toch ontstoken en door de juiste aanwijzingen kon ik mijn stem ontwikkelen en ben ik uiteindelijk aan het conservatorium te Zwolle bij Jeanne Companjen als docerend musicus Zang afgestudeerd.

 

Zangdocent, zangeres en stemcoach

Ik heb op veel muziekscholen piano- en zangles gegeven. Omdat ik nieuwsgierig was naar mijn mogelijkheden in het zangvak heb ik er op een gegeven ogenblik voor gekozen om me volledig op het zingen te richten. Ik deed auditie bij het Groot Omroepkoor en werd als freelancer aangenomen. Vervolgens werd ik veelvuldig gevraagd om aan prachtige producties mee te werken en besloot ik om verder enkel in mijn privépraktijk les te geven.

Het vele zingen in koren o.a. Capella Frisiae, het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor en de solistische medewerking aan oratoria (met als favorieten de Mattheus- en Johannespassie en cantates van J.S. Bach, het requiem van W.A. Mozart, de Petite Messe Solennelle van G.Rossini en de alt-rhapsodie van J.Brahms), opera’s (waaronder Dido & Aneas van H.Purcell) en liedrecitals hebben mij tot een ‘zingend mens’ gemaakt die het inspirerend vindt om anderen te coachen in de zoektocht naar hun stem.

Opleidingen:

Naast docerend musicus zang en piano volgde ik later nog:

  • zanglessen bij o.a. Margreet Honig, Jelle Draijer en Paul Triepels
  • ademcursussen
  • workshops Ligtenberg
  • stembevrijdings/improvisatiedagen bij Jan Kortie
  • haptonomie (4-jarig)
  • Gehrels AMV